حادثه رها شدن طناب مهاربندی کشتی باری تیل بی

حادثه رها شدن طناب مهاربندی کشتی باری تیل بی

۱۴۰۱/۰۸/۲۸     20:18

در 30 آگوست 2021، افسر اول یک شناور با نام « تیل بی» بر اثر برخورد طناب مهاربندی که از بالای یک حلقه هدایت (Fairlead) ناگهان رها شده بود، به شدت مجروح شد. این شناور به یک کشتی فله‌بر چسبیده بود و برای جابه جایی در حین بارگیری با کشیدن طناب مهاربندی به جلو حرکت می کرد.

به طور دقیق تر در حین عملیات بارگیری شناور، طناب های مهاربندی به دلیل تغییر ارتفاع آزاد بین دو کشتی، رو به سمت بالا قرار گرفته و از آنجایی که طناب ها برای حرکت دادن « تیل بل» تحت کشش بودند، افزایش زاویه رو به بالای آنها باعث گردید که حلقه هدایت (Fairlead) نتواند به درستی عمل کند و در نهایت سبب رها شدن طناب از روی آن شد.

تحقیقات نشان داد که استفاده از حلقه هدایت برای حفظ موقعیت شناور در هنگام بار گیری نامناسب است زیرا این عملیات به دلیل ماهیت آن می تواند باعث تغییرات زیاد در ارتفاع شناور شده و طبیعتا در ادامه منجر به تغییر زاویه طناب مهاربندی گردد.

متأسفانه در این مورد خاص، حادثه مورد اصابت قرار گرفتن افسر اول کشتی دو دلیل عمده داشت. اولا، او در محدوده خطرناک نزدیک به طناب مهاربندی تحت تنش، ایستاده بود و ثانیا، جابجایی شناور به جلو با خدمه ناکافی انجام شده و ریسک های این کار به درستی ارزیابی نشده بود.

اداره MAIB انگلستان این تحقیقات را از طرف اداره ثبت Man Ship بر اساس تفاهم نامه فیمابین انجام داده است. در ادامه این متن، خلاصه ای از گزارش این تحقیقات را مشاهده می فرمائید.

اهم مشکلات ایمنی مشاهده شده:

  1. جانمایی مهاربندی برای بارگیری در کنار یک کشتی دیگر نامناسب بود، زیرا حلقه هدایت نمی توانست زاویه رو به بالای طناب را مهار کند.
  2. عملیات جابجایی شناور با برنامه ریزی نامناسب و خدمه ناکافی انجام شد.
  3. پاسخگویی و سازماندهی ضعیف اورژانس باعث تأخیر در معاینه پزشکی فرد آسیب دیده گردید.

نتایج گزارش:

  1. افسر اول شناور به دلیل برخورد طناب مهاربندی رها شده از حلقه هدایت و ضربه محکم به سر، به شدت آسیب دید.
  2. به دلیل عدم وجود حفاظ برای حلقه هدایت، طناب مهاربندی کاملا رها شده و با توجه به اختلاف ارتفاع دو شناور موقعیت خطرناکی ایجاد شد.
  3. به دلیل استفاده از یک حلقه هدایت برای دو طناب مهاربندی، فضای موجود محدود شده و این عمل مطمئنا در رها شدن طناب اول دخیل بوده است.
  4. تعداد خدمه ای که برای عملیات جابه جایی استفاده شد کافی نبوده و به طور قطع این کمبود نفرات بر تصمیم افسر اول کشتی برای قرار گرفتن در محدوده خطرناک تأثیر گزار بوده است.
  5. برنامه ریزی کافی برای پهلوگیری و جابه جایی شناور با طناب وجود نداشت و این حادثه به دلیل نبود زمان کافی برای برنامه ریزی و نا آشنایی خدمه شناور فله بر با عملیات کشتی به کشتی(STS) بوده است.
  6. با وجود تلاش خدمه و کمک یدک کش Dobrynya، متأسفانه بیش از 2 ساعت طول کشید تا مصدوم توسط پزشک متخصص معاینه شود. با توجه به شدت جراحات وی، مشخص نیست که آیا تأخیر در دریافت مراقبت های پزشکی تأثیری بر مرگ او داشته است یا خیر. با این حال، ناهماهنگی طرفین درگیر در سازماندهی کمک پزشکی، موجب بروز تأخیر در معاینه مصدوم گردید که شانس بقای او را کاهش داد.

توصیه ها:

توصیه ای به شماره (2022/128) به اداره ثبت کشتی جزیره Man ارائه شده است تا درس های ایمنی در این گزارش را به کشتی های ثبت شده اعلام کند.

   برای مشاهده اطلاعات بیشتر لطفا فایل ضمیمه این مقاله را مطالعه بفرمائید.

نویسنده, ادمین
ادمین
مهندس دریا و نویسنده مرین تاپیکس