مقالات قوانین و مقررات
تأثیرات آلودگی صوتی زیر دریاها چه خواهد بود؟

تأثیرات آلودگی صوتی زیر دریاها چه خواهد بود؟


تأثیرات آلودگی های صوتی زیر آب

اقیانوس های جهان یک اکوسیستم پیچیده و محل زندگی بیش از 230 هزار گونه مختلف دریایی است. پستانداران دریایی (مانند نهنگ ها و دلفین ها)، ماهی ها، صدف ها، بی مهرگان، کوسه ها، لاک پشت ها و پرندگان دریایی از جمله این گونه ها هستند.

به طور کلی این موجودات برای ارتباط و بقا در زیر آب به صدا نیاز دارند. با این حال، صدا به خودی خود مسئله مهمی نیست: مشکل زمانی به وجود می آید که صداها به "نویز" تبدیل می شوند. درجه مشکل به آستانه حساسیت هر گونه و نوع ضربه ایجاد شده (به عنوان مثال اختلالات، اجتناب و آسیب) بستگی دارد.

در حال حاضر شواهد فزاینده ای وجود دارد که نشان می دهد فعالیت های انسانی – که به عنوان صداهای تولید شده توسط انسان شناخته می شوند – تأثیر صوتی قابل توجهی دارند. صدا همچنین در آب بسیار سریعتر از هوا حرکت می کند و مشکل آلودگی صوتی را تشدید می کند. تنوع زیستی اقیانوس ها به دلیل آلودگی صوتی زیر آب، به ویژه از کشتی ها و دیگر شناور های دریایی، قایق های ماهیگیری، فعالیت های نظامی، سکوهای نفتی و لرزه نگاری ها، تهدید می شود. به عنوان مثال: سر و صدای ناشی از حمل و نقل دریایی با صداهای تولید شده توسط بسیاری از گونه های نهنگ در طیف وسیعی از فرکانس ها، و به ویژه در محدوده 20 تا 500 هرتز نهنگ های بالین، تداخل دارد. رشد در اندازه و حجم ناوگان کشتیرانی تجاری این مشکل را تشدید خواهد کرد.

علاقه و آگاهی نسبت به آلودگی صوتی و تأثیرات آن به ویژه در 30 سال گذشته گسترش یافته است و در نتیجه تحقیقات مرتبط در تعدادی از مجلات و نشریات دانشگاهی انجام شده است. این مطالعات بر روی تأثیر منابع آلودگی صوتی زیر آب شامل طیف وسیعی از اثرات آنها، انجام شده است:

  1. تغییر در رفتارها شامل:
    1. ارتباط بین گونه های دریایی در زیر آب
    2. رفتارهای آموزشی
    3. تغذیه
    4. اجتناب از شکارچیان
    5. فیزیولوژی: استرس در پستانداران و گونه های دیگر
    6. ارتعاش بستر دریا
    7. شناسایی زیستگاه های مناسب
  2. کاهش جمعیت دریایی و عادات تولید مثل
  3. جراحت و مرگ

آلودگی صوتی نه تنها بر رفتار گونه های دریایی تأثیر می گذارد، بلکه می تواند زنجیره غذایی انسان را نیز تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه ای که در سال 2018 منتشر شد به این نتیجه رسید که برخی از صیدهای تجاری به دلیل آلودگی های صوتی تا 80 درصد کاهش یافته و ماهی های بزرگتر منطقه را ترک کرده بودند. اثرات آکوستیک باعث افزایش صید می شد در حالی که وجود نویز باعث کاهش آن می گردید.

اثرات آلودگی صوتی زیر آب: یافته های کلیدی

در ادامه با استفاده از مطالعات پژوهشی منتخب، به تأثیرات صوتی مختلف این آلودگی ها با جزئیات بیشتری نگاه می کنیم.

1- تغییر در رفتار پستانداران در زیر آب

 شواهد قابل‌توجهی وجود دارد که نشان می‌دهد فعالیت های انسانی، بر رفتار پستانداران دریایی در زیر آب ، کم یا زیاد تأثیر می‌گذارند. چنین رفتارهایی عبارتند از غوطه وری، حضور در سطح، صداسازی، تغذیه و/یا جفت گیری.

بر اساس مطالعه ای که در سال 2016 انجام شده بود، شواهدی مبنی بر تأثیر صدای کشتی بر رفتار جستجوی نهنگ گوژپشت در آب‌های ساحلی اقیانوس اطلس شمالی پیدا شد. محققان داده‌های مورد نظر را از ده نهنگ جستجوگر با استفاده از برچسب‌های ثبت کننده، جمع‌آوری کردند. بر این اساس، حرکات زیر آب نهنگ ها و محیط صوتی به صورت همزمان ثبت شد. بر اساس نتایج این تحقیق، نهنگ های گوژپشت زمانی که در منطقه با حجم ترافیکی بالا با سطوح بالای آلودگی صوتی قرار داشتند، به مقدار قابل توجهی فعالیت جست و جوی خود را تغییر می دادند.

2- تأثیرات بر تولید مثل، پرورش و جمعیت

ارتباطات صوتی اغلب نقش مهمی در تعاملات تولید مثلی حیات دریایی ایفا می کند. بیش از هشتصد گونه ماهی پیدا شده است که به صورت صوتی ارتباط برقرار می کنند. مطالعه ای که در سال 2017 انجام شد به این سوال پاسخ می دهد که آیا وجود نویز روی ارتباطات صوتی و موفقیت تخم‌ریزی بعدی در ماهی ها تأثیر می‌گذارد یا خیر؟

نرهای دو گونه از ماهیان دریایی را که در معرض صدای اضافی مداوم قرار داشتند مورد مطالعه قرار گرفت. این مطالعه شواهدی از معاشقه کمتر آکوستیک در هر دو گونه و کاهش معاشقه بصری در یک گونه را نشان داد. علاوه بر این، نرهای در معرض، احتمال کمتری برای تخم ریزی موفقیت آمیز را به وجود می آوردند.

3- جراحت و مرگ و میر

آلودگی صوتی اقیانوس اگر بلند یا به اندازه کافی طولانی باشد، این پتانسیل را دارد که باعث کاهش شنوایی موقت شود. تحقیقات انجام شده در یک مطالعه در سال 2006 نشان داد که از دست دادن موقت و دائمی شنوایی در پستانداران دریایی منجر به کاهش بازدهی جستجوی علوفه، پتانسیل تولید مثل، انسجام اجتماعی و توانایی شناسایی شکارچیان می شود.

یکی از واضح ترین شواهد تصویری آلودگی صوتی زیر آب در اقیانوس، سرگردانی نهنگ‌ها و دلفین‌ها است که گاهی به دلیل فعالیت‌های سونار دریایی است. این فعالیت ها در نتیجه می تواند منجر به آسیب عروقی بر روی مغز، ریه ها و سایر اندام های این پستانداران شود.

در سپتامبر 2020، 450 نهنگ خلبان در سواحل غربی تاسمانی به گل نشسته بودند. این بزرگترین تعداد نهنگ های سرگردان در تاریخ استرالیا بود. امدادگران 108 نهنگ را نجات دادند و بقیه پستانداران جان خود را از دست دادند.

کاهش تاثیر آلودگی صوتی زیر آب

یک مطالعه مهم که در سال 2021 توسط Duarte و همکاران منتشر شد، The soundscape of the Anthropocene Ocean اثرات آلودگی صوتی اقیانوس ها را بررسی کرد - و راه حل هایی آینده نگرانه برای ایجاد مناطق صوتی مدیریت شده در اقیانوس های سالم پیشنهاد کرد.

پیشنهادات مذکور در ارتباط با تغییر طراحی کشتی‌ها و سایر شناور ها و ایجاد حباب در اطراف مزارع بادی در مرحله شمع کوبی است.

نظارت آکوستیک غیرفعال - که بررسی و مشاهده اثرات صوتی با استفاده از هوش مصنوعی، الگوریتم‌ها و سایر فناوری‌های دیجیتال است - بخش دیگری از راه حل کاهش آلودگی صوتی زیر آب است. با استفاده از حسگرهای صوتی می توان داده های ارزشمندی را جمع آوری کرد. این می تواند به نظارت و پیش بینی سطوح آلودگی صوتی مضر زیر آب کمک کند و مقامات را قادر می سازد تا اقدامات مناسب را انجام دهند.

نتیجه گیری

اثرات آلودگی صوتی ناشی از فعالیت های انسان در پستانداران دریایی و سایر گونه ها متنوع بوده - و روز به روز از نظر اهمیت و بزرگی شان در حال افزایش است.

سر و صدای اقیانوس می تواند رفتار حیوانات را به طرز چشمگیری تغییر دهد: بیرون راندن حیات دریایی از زیستگاه آنها، اختلال در ارتباطات آنها و در نتیجه توانایی شان برای تغذیه، تولید مثل و اجتناب از شکارچیان. گاهی اوقات ممکن است منجر به جراحت یا حتی مرگ نیز شود.

آلودگی صوتی زیر آب مسئله ای مهم است: با این وجود، ما می‌توانیم با تغییر روش طراحی کشتی‌ها و شناورها، اقدامی مناسب در قبال آن انجام دهیم. بشریت می تواند حجم آلودگی صوتی ناشی از فعالیت های خویش در اقیانوس را کاهش دهد.

منابع:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/
    abs/pii/S0269749117326064
  2. https://escholarship.org/uc/item/11m5g19h
  3. https://epigram.org.uk/2021/03/01/increased-noise-pollution-is-deafening-marine-life/
  4. https://www.science.org/doi/10.1126/
    science.aba4658
  5. https://news.mongabay.com/2021/02/for-marine-life-human-noise-pollution-brings-death-by-a-thousand-cuts/


سلب مسئولیت
علیرغم تلاش های تیم مرین تاپیکس به منظور اطمینان از درستی و کامل بودن محتویات این مقاله، مسئولیتی بابت وجود ایرادات یا از قلم افتادگی در متن مقالات، متوجه تیم تحریریه مرین تاپیکس نیست.