مقالات قوانین و مقررات
بخش سوم طرح مدیریت بازدهی انرژی کشتی (SEEMP)

بخش سوم طرح مدیریت بازدهی انرژی کشتی (SEEMP)


مقدمه

بر اساس مقرره 26.3.1 الحاقیه ششم مارپل برخی انواع کشتی خاص با ظرفیت ناخالص 5000 و بالاتر از ابتدای سال 2023 میلادی باید بخش سومی به طرح مدیریت بازدهی انرژی کشتی (سیمپ) اضافه کنند. این طرح باید شامل موارد زیر باشد:

  1. روش محاسباتی CII اکتسابی سالیانه و فرآیند های گزارش آن به دولت صاحب پرچم
  2. مقدار CII مورد نیاز برای سه سال آینده که مطابق با مقرره 28 این الحاقیه تعیین و درج می گردد.
  3. یک طرح مدون اجرایی برای نحوه دستیابی به مقدار CII مورد نیاز برای سه سال آینده.
  4. تعیین فرآیند(های) خود ارزیابی و بهبود مستمر این طرح

در این راستا، مقدار CII عملیاتی مورد نیاز بر اساس راهنما های منتشر شده آیمو محاسبه می گردد.

علاوه بر این، با توجه به مقرره 28 این الحاقیه، بخش سوم سیمپ باید شامل روش محاسباتی CII اکتسابی هر شناور بوده و در صورتی که بر اساس نتایچ محاسبات، کشتی دارای رتبه D برای سه سال متوالی یا رتبه E شود، شناسائی اقدامات اصلاحی برای بهبود بازدهی انرژی آن لازم خواهد بود. برای محاسبه CII اکتسابی و بررسی نتایج و نهایتا رتبه بندی هر شناور نیز باید به راهنما های منتشر شده آیمو رجوع کرد.

در نتیجه، کشتی های مشمول این مقرره که ظرفیت ناخالص 5000 و یا بیشتر را داشته باشند، باید بخش اول سیمپ را مورد ارزیابی مجدد قرار داده و تغییرات لازم را متناسب با مقررات، اهداف و اقدامات جدید به روز رسانی نمایند.

بدین منظور فرمت استاندارد گزارش پارامتر های مورد استفاده در محاسبه CII را می توان در اینجا ملاحظه نمود.

از سوی دیگر، در صورتی که بر اساس نتایج محاسبات و رتبه بندی هر شناور، نیاز به اقدامات اصلاحی وجود داشته باشد، این اقدامات باید در سیمپ، به دقت شرح داده شود. زمان بندی به روز رسانی سیمپ هر سه سال یکبار خواهد بود.

روش محاسباتی CII اکتسابی سالیانه، طرح جمع آوری داده ها و کیفیت آنها

بر اساس آنچه در مقرره 28 الحاقیه ششم مارپل بیان شده است هر شناور باید CII اکتسابی سالیانه خود را بر اساس داده های گردآوری شده مطبق با مقرره 27 (گزارش مصرف سوخت سالیانه) و با توحه به راهنماهای منتشر شده آیمو، محاسبه نماید. ، نحوه محاسبه باید با جزئیات در بخش سوم سیمپ شرح داده شود.

بخش سوم سیمپ باید شامل فهرستی از داده های مورد نیاز برای محاسبه CII اکتسابی سالیانه بوده و جمع‌آوری داده‌ها نیز بر اساس بخش دوم سیمپ و مطابق با مندرجات مقرره 27 انجام می شود.

در صورت انتقال کشتی از یک شرکت به شرکت دیگر طبق مقررات 27.5 یا 27.6، کلیه داده های لازم برای محاسبه CII اکتسابی سالیانه باید ظرف مدت یک ماه به شرکت جدید منتقل شود.  این داده ها باید قبل از انتقال به شرکت جدید توسط دولت صاحب پرچم یا نماینده قانونی آن به تأیید رسیده باشد. (مقرره 6.7)

فرمت اطلاعات استاندارد برای این منظور را می توان در اینجا مشاهده نمود. در هر حالتی شرکت جدید باید قادر باشد که از اطلاعات دریافتی برای محاسبه CII اکتسابی آن سال استفاده نماید. در صورتی که شرکت قبلی داده‌های مورد نیاز را انتقال ندهد، دولت صاحب پرچم می‌تواند داده‌های ارسال شده به آیمو را در اختیار شرکت جدید قرار دهد.

در صورت انتقال همزمان شرکت راهبر کشتی و تغییر پرچم آن، دولت صاحب پرچم جدید می تواند طبق مقرره 27.11 از دولت قبلی شناور داده های لازم را درخواست کند. گر چنین داده‌هایی در دسترس نباشد، CII اکتسابی سالیانه را می‌توان با استفاده از داده‌های سال تقویمی قبل و تا زمانی که عملاً امکان پذیر است، محاسبه و تأیید کرد.

در صورت تغییر پرچم یک شناور، طبق مقرره 27.4، داده های مورد نیاز برای محاسبه CII اکتسابی در اختیار شرکت راهبر بوده و در این حالت نیازی به انتقال داده ها نخواهد بود.

مقدار مورد نیاز CII برای سه سال آینده

در بخش سوم سیمپ، مقدار مورد نیاز CII برای سه سال آینده باید بر اساس روش محاسباتی آیمو، تعیین و در آن درج گردد.

طرح اجرایی سه ساله

در طرح اجرایی سه ساله، اقداماتی که کشتی برای دستیابی به هدف گزاری CII یا دیگر اهداف مشخص شده، در نظر دارد که انجام دهد، برنامه ریزی خواهد شد.

این طرح برای هر کشتی به صورت جداگانه و اختصاصی ایجاد می گردد و باید تا حد امکان مشخص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، واقع بینانه و محدود به زمان باشد. (در اصطلاح برنامه ریزی اسمارت باشد) بر این اساس این طرح باید حداقل شامل موارد زیر باشد:

  1. فهرستی از اقداماتی که بازدهی انرژی را بهبود داده و منجر به کاهش میزان کربن تولیدی کشتی می شود. به هر حال باید زمان و روش اجرای آن برای رسیدن به هدف گزاری CII مشخص باشد.
  2. طرح شامل توصیفی از چگونگی اجرای اقدامات شناسائی شده با در نظر گرفتن تأثیر احتمالی همزمان آنها، باشد.
  3. پرسنل شرکت راهبر باید مسوولیت اجرای این طرح را بر عهده داشته باشند. در این خصوص پایش، ثبت داده های عملیاتی در طول سالهای اجرا و در نهایت بررسی اثر بخشی طرح نیز بر عهده ایشان خواهد بود.
  4. شیوه شناسایی موانع احتمالی برای اثربخشی اقدامات منتخب و اجرای اقدامات احتمالی بعدی برای رفع آنها

و به عنوان نکته نهایی، برنامه اجرایی سه ساله باید در دوره اجرا تحت نظارت بوده و در صورت لزوم اصلاح شود و داده های مورد پایش نیز شناسایی شوند.

فرآیند خود ارزیابی و بهبود

هدف از خود ارزیابی سنجش میزان اثر بخشی اقدامات شناسائی شده است. از جمله اینکه چه نوع اقداماتی می تواند به طور موثر عمل کند و با توجه به نوع عملیات و محدوده دریانوردی خاص هر کشتی چگونه می توان چرخه بعدی سیمپ را بهبود داد. این ارزیابی باید بازخورد معناداری بر اساس تجربیات دوره قبل ایجاد کند تا بازدهی در دوره بعدی افزایش یابد.

رویه خود ارزیابی چرخه سیمپ باید به منظور افزایش بازدهی انرژی کشتی و کاهش میزان کربن تولیدی آن، در این بخش از سیمپ گنچانده شود.

فرآیند خود ارزیابی و بهبود می تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. ممیزی های داخلی منظم کشتی و شرکت برای تأیید اجرای دقیق و اثربخشی سیستم؛
  2. بهبود، یعنی اجرای اقدامات پیشگیرانه یا اصلاحی (کارکنان مسئول در شرکت باید بر اساس ارزیابی گزارش های ممیزی اقدامات اصلاحی از جمله اقدامات پیشگیرانه یا اصلاحی را تعیین و اجرا کنند)
  3. بازنگری دوره سیمپ و اسناد مرتبط به منظور به روز رسانی آن به نحوی که بار اداری و غیر ضروری بر روی پرسنل شرکت و خدمه کشتی به حداقل ممکن برسد.

محتویات خودارزیابی و بهبود می تواند شامل اجزای زیر باشد:

  1. تعیین معیارهای ارزیابی شامل اجزای آن، مانند کیفیت پایش، ثبت سوابق، اثربخشی اقدامات اجرا شده (شامل علت و معلول) و دستیابی به اهداف.
  2. ارزیابی اثربخشی اقدامات مختلف انجام شده، از نظر بازدهی انرژی و میزان تولید کربن؛
  3. تعیین این نکته که کدام اقدامات بیشتر و چقدر کمک می کند، کدام اقدامات کمک نمی کند و بنابراین کارآمد نیستند، کدام کشتی و/یا اجزای خاص شرکت بر CII تأثیر منفی می گذارند و چگونه می توان آنها را بهبود بخشید.
  4. جدول زمانی برای شروع بازنگری قبل از پایان سال و برای تعیین اقدامات جدید در سال بعد؛
  5. اقدامات شناسایی شده برای رفع کمبودها و مغایرت ها از جمله اصلاح شکاف داده ها و ضعف های سیستم، اقدامات جدید برای بهبود اجرا (مانند آموزش) و همچنین اقدامات جدید بهبود میزان تولید کربن در صورت نیاز؛
  6. در صورت لزوم، اقداماتی که برای بهبود رتبه بندی CII کشتی، از جمله تخمین کمی کاهش بیشتر مورد انتظار در میزان کربن تولیدی.
  7. در صورت لزوم، اگر برنامه اقدامات اصلاحی مورد نیاز باشد، این طرح باید شامل موارد ذکر شده در طرح اقدامات اصلاحی که در ادامه می آید باشد تا کشتی را از عملکرد ضعیف خارج کند.
  8. در صورت لزوم، شناسایی عوامل حیاتی که در از دست دادن هدف گزاری CII نقش داشته اند.

بازنگری و به روز رسانی بخش سوم سیمپ

مقرره 26.1 الحاقیه ششم مارپل می گوید: « هر کشتی باید طرح اختصاصی مدیریت بازدهی انرژی خاص خود را داشته باشد. البته این طرح ممکن است بخشی از سیستم مدیریت ایمنی کشتی بوده و از سوی دیگر باید با در نظر گرفتن دستور العمل های منتشر شده توسط آیمو ایجاد و بازنگری شود. »

همچنین بر اساس مقرره 26.3.2: « برای کشتی‌های دارای رتبه D برای سه سال متوالی یا دارای رتبه E، مطابق با مقررات 28 این الحاقیه، سیمپ باید مطابق با مقررات 28.8 بازنگری شده تا اقدامات اصلاحی لازم برای دستیابی به CII مجاز سالیانه در آن تعیین و اجرا شود.»

بر این اساس هر شرکت باید نسبت به بازنگری سیمپ هر کشتی و به روز رسانی آن در صورت نیاز اقدام نماید. بنابراین، سیمپ باید دارای محلی برای ثبت بازنگری ها و به روزرسانی های آن بوده و در آن دقیقا مشخص شود که کدام قسمت ها تغییر کرده اند.

طرح اقدامات اصلاحی

طرح اقدامات اصلاحی لازم نیست در سیمپ گنجانده شود، مگر اینکه یک کشتی برای سه سال متوالی رتبه D یا یک سال E را داشته باشد.

سیمپ اصلاح شده ترجیحا به همراه گزارش سالیانه CII اکتسابی به دولت صاحب پرچم ارسال می گردد، البته در هیچ صورتی نباید بین ارسال گزارش سالیانه CII و طرح اصلاح شده بیش از یک ماه وقفه بیافتد. (مقرره 28.2(

همچنین بر اساس مقرره 28.9، همانگونه که در پاراگراف های قبلی بیان گردید، در صورتی که شناوری دارای رتبه D برای سه سال متوالی یا رتبه E باشد، طرح اقدامات اصلاحی بر طبق سیمپ اصلاح شده باید اجرا گردد.

تدوین طرح اقدامات اصلاحی

هدف از طرح اقدامات اصلاحی بهبود رتبه کشتی به حداقل C برای سال تقویمی بعدی است. بدیهی است که این طرح برای هر شناور به صورت اختصاصی تدوین و اجرا می گردد.

در این طرح، اقدامات اصلاحی، جدول زمانی انجام آنها و اثربخشی مورد انتظار تشریح می شود. بدین منظور استفاده از تجربیات اقدامات اصلاحی قبلی و درجه اثر بخشی آنها می تواند مفید باشد.

این طرح  باید تا حد امکان مشخص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، واقع بینانه و محدود به زمان باشد. (در اصطلاح برنامه ریزی اسمارت باشد) که بر این اساس این طرح باید حداقل شامل موارد زیر باشد:

  1. تحلیل دلیل رتبه پایین CII
  2. تحلیل عملکردی اقدامات اجرا شده
  3. فهرستی از اقدامات اضافی یا تجدید نظر شده که باید به برنامه اجرایی 3 ساله افزوده شود. این فهرست شامل زمان و روش اجرای این اقدامات برای دستیابی به هدف گزاری CII است.
  4. تعیین شخصی از سوی شرکت راهبر برای پایش و اجرای موثر این اقدامات اضافی و تجدید نظر شده، ثبت سوابق عملکردی و بررسی اثر بخشی این اقدامات اصلاحی
  5. شناسایی موانع احتمالی برای اثر بخشی اقدامات به منظور بهبود بازدهی انرژی کشتی ها و کاهش میزان تولید کربن که می تواند شامل اقدامات احتمالی برای غلبه بر این موانع نیز باشد.

اجرای طرح اقدامات اصلاحی باید به صورت موثر تحت نظارت باشد و در صورت لزوم متعادل شود. همچنین در صورت مناسب نبودن نتایج نظارت میاندوره ای، لازم است اقدامات اضافی برای تقویت اقدامات اصلاحی انجام شود.

هر شرکت باید از امکان اجرای اقدامات شناسائی شده در طرح اقدامات اصلاحی اطمینان حاصل کند و در هنگام به روزرسانی سیمپ این موضوع را مد نظر قرار دهد.

SAMPLE FORM OF SHIP OPERATIONAL CARBON INTENSITY PLAN (PART III OF THE SEEMP)

STANDARDIZED DATA REPORTING FORMAT FOR THE PARAMETERS TO CALCULATE THE TRIAL CARBON INTENSITY INDICATORS ON VOLUNTARY BASIS


سلب مسئولیت
علیرغم تلاش های تیم مرین تاپیکس به منظور اطمینان از درستی و کامل بودن محتویات این مقاله، مسئولیتی بابت وجود ایرادات یا از قلم افتادگی در متن مقالات، متوجه تیم تحریریه مرین تاپیکس نیست.