با وجود کاهش کلی حوادث دزدی دریایی در سراسر جهان، تنگه سنگاپور همچنان به دلیل افزایش 11 درصدی دزدی دریایی در نیمه اول سال 2022، به عنوان یکی از مناطق پر خطر به شمار می رود. لذا با تجزیه و تحلیل این حوادث، سازمان « تفاهم نامه منطقه ای مبارزه با دزدی دریایی و سرقت مسلحانه کشتی ها یا ReCAAP » برای بهبود سطح امنیت این تنگه تلاش می کند.
بر اساس آمار های موجود رکود سنگینی بر روی صنایع ساخت نفتکش ها در بازار جهانی ناشی از کاهش بیسابقه حجم قراردادهای ساخت در نیمه اول سال 2022 در مقایسه با گذشته، سایه افکنده است. این رکود احتمالا به دلایلی مانند تعویق قرارداد های قبلی، افزایش قیمت ها و عدم اطمینان مالکان در مورد سوخت مناسب رخ داده است.
شرکت مان پرایم سرو به عنوان زیر مجموعه ای از شرکت سازنده موتور مان انرژی سولوشن مستقر در آلمان، آمادگی خود را برای تبدیل موتور های قدیمی به موتورهای نسل جدید اعلام کرده و مالکان کشتی ها می توانند از این پس مدلهای قدیمی تر مان 60/48 را به مدلهای به روز تر مان 60/51 ارتقا دهند.
در برنامه سرمایهگذاری مشترکی که دو شرکت Methanol Proman و Stena Bulk انجام دادند، دستور ساخت کشتیهای با سوخت متانول داده شد که گامی موثر در کاهش آلودگیهای محیط زیستی دریایی است.
شرکت HHM کره جنوبی از افزایش سرمایه خود برای بالا بردن ظرفیت باربری و تعداد کشتیهای فله بر، ظرف 5 سال آینده خبر داد. این برنامه ریزی دقیقا در زمانی اجرایی شده است که به دلیل همهگیری ویروس کرونا و درگیری بین روسیه و اوکراین در زنجیره ی تامین جهانی، اختلالاتی به وجود آمده است.
در پی طوفان ایوان در سال 2004 سکوی تیلور انرژی آمریکا در آبهای خلیج مکزیک دچار حادثه شد و چاههای آسیب دیده آن شروع به نشت نفت کردند. با تلاشهای گارد ساحلی ایالات متحده و دولت فدرال از آن زمان تاکنون بیش از 1 میلیون بشکه نفت از سطح آبها جمع آوری شده است. همچنین دولت به دنبال کور کردن دائمی این چاهها است.
پس از آن که کارگران صنعت نفت و گاز بخش فراساحل در نروژ به دلیل اختلاف بر سر مطالبات حقوقی خود دست به اعتصاب زدند، دولت این کشور برای جلوگیری از خسارت بیشتر در تولید، تصمیم به مداخله گرفت. این اختلاف درست در زمانی رخ داده است که بحران ژئوپلیتیک جهانی، امنیت عرضه انرژی در جهان را تهدید می کند.
کشتی کانتینری با نام "Ever Alot" با ظرفیت 24000 کانتینر 20 فوتی که توسط یکی از کشتی سازی های چین ساخته شده بود، به شرکت کشتی رانی اورگرین مارین تایلند، تحویل داده شد.
بر اساس خروجی اجلاس 55 ام کمیته فنیParis MoU، فهرست جدید عملکرد کشور ها و نمایندگان آنها (ROs) در حوزه عملیاتی این تفاهم نامه، منتشر گردید که از تاریخ 1 جولای 2022 به عنوان مرجع انجام بازرسی از شناور ها، در نظر گرفته خواهد شد. این گزارش با دسته بندی کردن کشورهای مختلف به سه دسته سفید، خاکستری و سیاه که به ترتیب نمایانگر عملکرد و کیفیت خوب تا ضعیف آنهاست، وضعیت هر یک را مشخص کرده است. در خصوص موسسات رده بندی این عملکرد به سطوح عملکردی بالا، متوسط، پایین و خیلی پایین تقسیم بندی شده است. این سطوح نیز به ترتیب نمایانگر وضعیب خوب به ضعیف یک موسسه رده بندی می باشد.
مرکز بررسی و تحقیق حوادث دریایی انگلستان (MAIB) در جدیدترین گزارش خود برای سال 2021 میلادی، ضمن ارائه گزارشی تفصیلی از 1530 مورد حوادث دریایی، از شروع 22 مورد تحقیق و بررسی در خصوص جوانب این حوادث خبر داد. بر اساس این گزارش هیچ حادثه منجر به فوتی در شناورهای تحت پرچم انگلستان به وقوع نپیوسته، اما با این وجود تعداد گزارش ها از افزایش میزان حوادث در شناورهای تحت پرچم آن کشور، حکایت دارد.